10 pytań do cukiernika

Tory weselne to prawdziwa atrakcja wieczoru, ale też i wyzwanie dla cukierników. Fot. Pintrest
Tory weselne to prawdziwa atrakcja wieczoru, ale też i wyzwanie dla cukierników. Fot. Pintrest

Tort weselny jest ukoronowaniem każdej ślubnej uroczystości. I dlatego warto zadbać o to, aby był wyjątkowy. O co powinnaś zapytać fachowca od wypieków, by nie żałować wyboru?

Jaki powinien być idealny tort? Ważne, by współgrał z innymi słodkościami, które zagoszczą na naszych stołach. By był nowoczesny lub tradycyjny – w zależności od naszych oczekiwań. No i, przede wszystkim, tort weselny, podobnie jak ciasta, babeczki i inne kruche przysmaki – musi być po prostu… smaczny. Jakie pytania powinnaś zadać cukiernikowi, aby mieć pewność, że wybrałaś odpowiednią osobę lub firmę do tego odpowiedzialnego zadania?

1. Jakim doświadczeniem może się pani/pan pochwalić?

Wiadomo, że większe doświadczenie to zarazem większa pewność, że wypieki ślubne będą wyśmienite, tort nienagannie udekorowany i doskonały w smaku. Dobry cukiernik dysponuje portfolio zdjęć – przykładów wykonanych przez siebie słodkości wraz ze szczegółowym opisem smaków, dodatków oraz wykazem cen.

2. Czy oprócz weselnego tortu istnieje możliwość zamówienia innych słodkości?

Tort weselny to nie wszystko. Warto pomyśleć o ciastach, ciasteczkach, babeczkach czy pralinkach i cukierkach. Szczególnie te ostatnie, jeśli są wykonane zgodnie z indywidualnymi preferencjami zamawiającego, bywają bardzo wykwintne. Warto ustalić, czy cukiernik może je dla nas upiec.

3. Czy będziemy mieli możliwość wcześniejszej degustacji weselnych słodkości?

W krajach zachodnich taka opcja jest już standardem, jednak w Polsce różnie z tym bywa. Dlatego warto to ustalić zaraz na początku współpracy z cukiernikiem – no i wybrać tego, który daje nam taką możliwość.

4. Czy może pani/pan uwzględnić nasze własne pomysły?

To tak naprawdę pytanie o to, czy cukiernik jest twórczy i elastyczny. Być może zależy ci na umieszczeniu na torcie niestandardowych dekoracji albo marzysz o jakimś wyjątkowym smaku weselnych wypieków, którym chciałabyś zaskoczyć swoich gości. Albo – pragniesz odejść od tradycyjnych pomysłów i zafundować swoim bliskim paterę z wykwintnymi babeczkami, które mają zastąpić tort. Dowiedz się, czy wybrany przez ciebie cukiernik jest w stanie sprostać twoim niekonwencjonalnym oczekiwaniom.

5. Jaki smak tortu sprawdzi się najlepiej o tej porze roku?

Spróbuj poradzić się cukiernika – jeśli jest doświadczony, dobrze doradzi ci, jakie smaki słodkości najlepiej sprawdzą się w czasie, gdy będziesz organizować swoje przyjęcie. Może warto zrezygnować z truskawek w styczniu i z kremów na bazie jajek w upalne lato?

6. Jak duży powinien być tort?

W tej kwestii również warto zaufać cukiernikowi. Jeśli podamy mu liczbę gości – podpowie nam rozmiar weselnego tortu.

7. Kiedy podać tort?

Czas podania tortu warto ustalić z cukiernikiem wcześniej. Można zaserwować go zaraz po obiedzie albo na przykład po zapadnięciu zmroku. W tej ostatniej opcji szczególnie efektownie zaprezentuje się tort ozdobiony zimnymi ogniami.

8. Czy istnieje możliwość dostawy?

Koniecznie dowiedz się, czy istniej możliwość dowiezienia tortu i ciast pod salę weselną. Jeśli tak, czy usługa ta jest płatna dodatkowo, czy wliczona w cenę wypieków?

9. Na ile wcześniej należy się zdecydować?

Warto zorientować się w kwestiach terminów zamówień w wybranej cukierni. Czasem bywa tak, że zamówienia można dokonać nie później niż na trzy miesiące przed datą ślubu i nie ma możliwości, aby zamówić tort w późniejszym terminie.

10. Czy możliwe jest zawarcie umowy na piśmie?

Tort weselny to punkt kulminacyjny wieczoru. I nie można dać tu plamy! Dlatego warto spisać na papierze nasze ustalenia z cukiernikiem i zawrzeć w takiej umowie informacje dotyczące kształtu tortu weselnego, liczby jego poziomów, smaku, dekoracji, daty, godziny i miejsca dostarczenia oraz całkowitej ceny zamówienia. Bywa, że cukiernik dysponuje gotowym wzorem takiego pisma – proponuję o to dopytać. Na koniec – obie strony powinny się pod takim dokumentem podpisać.