5 świetnych przekąsek, które ożywią Wasz weselny bufet

Fot. za: thrillist.com, popsugar.com i stdalfour.com
Fot. za: thrillist.com, popsugar.com i stdalfour.com

Czy też cierpnie Ci skóra na myśl o rosole, golonce, bigosie i flaczkach? Niektórzy uważają, że bez nich wesele odbyć się nie może. Nawet nie mają pojęcia, w jak wielkim są błędzie! Nic jednak straconego – zawsze przecież można zmienić zdanie. A ja chętnie w tym pomogę.

Czasy suto zastawionych stołów powoli odchodzą do lamusa. Coraz częściej weselni goście wolą taniec i aktywną zabawę od biesiadowania przy stole. Bez wątpienia w realizacji tych pragnień o wiele bardziej przysłużą się im drobne przekąski niż tłuste dania. Można po nie sięgnąć właściwie w każdej chwili, nie dają one uczucia pełności i – na dobrą sprawę – nie trzeba nawet schodzić z parkietu, by się nimi posilić. Idealne wsparcie dla roztańczonych nóg.

Jeśli jednak nie masz jeszcze pomysłu na to, jakie przekąski podać gościom, poniżej przedstawiam Ci kilka moich propozycji:
Mini quiche

Fot. za: thrillist.com

Mini quiche – pomysł rodem z Francji, w której quiche króluje na stołach od wieków. Jest tam tak popularna, gdyż bez trudu daje sobie radę z nawet najbardziej wybrednymi gustami. Tajemnicą quiche są jajka, do których możemy dodać niemal wszystko: szynkę, szpinak, tuńczyka, cebulę, pomidory – słowem to, na co tylko mamy ochotę. W wersji mini (do zrobienia której z powodzeniem można zastosować formy do muffinków) mamy okazję poeksperymentować ze składnikami. Goście będą wniebowzięci!

Parmezanowe fricos

Fot. za: popsugar.com

Parmezanowe fricos – popularne chipsy w wytrawnej wersji. Do ich przygotowania potrzebujemy jedynie parmezanu, mąki i pieprzu. Te trzy składniki wymieszane, wyporcjowane i upieczone w piekarniku naprawdę potrafią zaskoczyć. W ich prostocie tkwi siła i smak. Warto spróbować.

Roladki

Roladki drobiowe z konfiturą żurawinowo-jagodową – coś dla tych, którzy lubią połączenie tradycji z nowoczesnością. Rozbite piersi z kurczaka smarujemy pysznie aromatyczną owocową konfiturą St. Daflour o smaku żurawiny z jagodą, zwijamy w rulon i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do piekarnika, a przed podaniem kroimy w paseczki, które bez trudu można zjeść na raz.

morele

Fot. za: popsugar.com

Morela z kozim serem – kto powiedział, że kanapka musi składać się z chleba? Byłoby zbyt nudno! O wiele lepiej wybrać suszoną morelę, posmarować ją odrobiną koziego sera i udekorować migdałem. Ta efektowna przekąska zachwyca swoją prostotą!

camembert

Fot. za: kaszamanna.com

Camembert w czekoladzie – to połączenie dla odważnych, którzy nie boją się niebanalnych smaków. Trójkąty sera nadziewamy na dłuższe patyczki, maczamy w roztopionej gorzkiej czekoladzie i obsypujemy pokruszonymi pistacjami. Sekret tej przekąski tkwi w przenikaniu się konsystencji składników – twarda ciemna skorupka ukrywa białe miękkie wnętrze. Tak kontrastowe zestawienie nie pozwala pozostawać wobec niego obojętnym.

Drobne przekąski zamiast tłustych dań to ponadto najlepsze rozwiązanie, gdy temperatura za oknem jest nieznośnie wysoka. Po co chętniej sięgniesz w upale: po kawałek golonki i talerz bigosu czy może chudą pierś z kurczaka w owocowej konfiturze? Żołądek nasuwa jednoznaczną odpowiedź!

Wpis powstał z inspiracji serią  Owocowa Rapsodia marki St. Daflour, które dają naprawdę szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o łatwe przygotowanie atrakcyjnych smakowo i niebanalnych przekąsek – połączenie owocowej słodyczy z wytrawnymi dodatkami daje bardzo ciekawe efekty. Owocowa Rapsodia jest też produktem wysokiej jakości: przygotowana z wyselekcjonowanych owoców, gotowana w niskiej temperaturze, bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników – pasuje do wykwintnych okazji, jaką niewątpliwie jest przyjęcie weselne.

Seria Owocowa Rapsodia

Fot. za: stdalfour.com

A smaki… Pobudzają wyobraźnię – pomyślcie sami: Figa i mascarpone, gdzie królewska figa doskonale wydobywa smak delikatnego  włoskiego sera mascarpone… Owocową Rapsodię Cztery owoce można wykorzystać do stworzenia pysznej kompozycji z jeżyn, malin, truskawek i wiśni oraz wyrazistego w smaku francuskiego sera Gruyere, z dodatkiem świeżej, zielonej sałaty. Równie ciekawe efekty daje połączenie pochodzącego z Chin owocu kumquat z włoską mozzarellą – także z zieloną sałatą. A truskawkowa Owocowa Rapsodia z wyrazistym w smaku kozim serem na gruboziarnistym pieczywie? Pyszności! A co najważniejsze: wszystko do przygotowania dosłownie w 3 minuty!

Owocowa Rapsodia na stole

Fot. za: stdalfour.com