Bruschetta na ciepło z pomidorami i mozzarellą

Bruschetta!

Bruschetta to mistrzostwo w swej prostocie. Do tego to także mistrzostwo smaku i niezłe doładowanie dobrą energią!

Mało tego, bruschetta jest idealnym rozwiązaniem w tych momentach, w których jedyne znalezione pieczywo w kuchni do najświeższych już nie należy, a do sklepu Wam nie po drodze. Zresztą, marnowaniu jedzenia mówimy zdecydowane „nie”. Dlatego dzisiaj chcę Was przekonać, że nawet suchy chleb z przepysznymi pomidorami może być wyśmienitym posiłkiem.

Składniki:
  • 8 kawałków dowolnego pieczywa – najlepiej pełnoziarnistego (jak mówiłam, może być już nieco stare)
  • 1 opakowanie pomidorów (w kawałkach) z puszki, np. Cirio
  • zielone pokrojone oliwki (wedle uznania)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:

Czosnek przeciśnij przez praskę. Posmaruj chleb oliwą i czosnkiem. Podsmaż go na patelni. Zarumienione grzanki przełóż na blachę do pieczenia. Pomidory z puszki podgrzej na patelni, dodaj do nich oliwki, sól i pieprz. Mozzarellę pokrój w plastry. Na kawałki pieczywa nałóż sos pomidorowy, plaster mozzarelli i włóż na kilka minut do mocno rozgrzanego piekarnika (na tyle, aby ser się roztopił). Po wyjęciu udekoruj bazylią i podawaj na ciepło.

Uwaga:

Zamiast samej przygotowywać sos, możecie użyć już gotowego. Polecam, oczywiście, Sos Cirio Arrabbiata, jeśli lubicie pikantne potrawy. Jeśli jednak stawiacie na łagodne smaki, wybierzcie Sos Cirio Basilico. Tym samym Wasza bruschetta będzie bogatsza w smaku, bo w skład sosów wchodzą też inne warzywa. Spróbujcie! Ciekawa jestem Waszych opinii.

Czytaj także: Lasagne bolognese

Cirio