Frittata z pomidorami, cebulą i bazylią

Frittata. Fot. za: paleoleap.com
Frittata. Fot. za: paleoleap.com

Przepis na frittatę należy do gatunku tych, które przydają się w najmniej spodziewanym momencie. To jedna z tych cudownych potraw rządzących się zasadą „coś z niczego”. Przydatne, gdy nie mamy czasu planować i robić zakupów z wyprzedzeniem, prawda?

Frittata nieco przypomina nasz swojski omlet, a najlepszym jego wypełnieniem będzie to, co akurat macie w lodówce. Ja jednak proponuję Wam frittatę z Passatą Rusticą Cirio – gęstym przecierem, który smakuje o niebo lepiej niż pomidory o tej porze roku. W dodatku zawiera znacznie więcej witamin i pozbawiona jest jakiejkolwiek chemii. Będzie prosto, szybko, zdrowo i efektownie – tak, jak lubimy najbardziej!

Składniki:
  • 6 jaj
  • 3 łyżki Passata Rustica Cirio
  • 2 duże cebule
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżeczki masła
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • pęczek szczypiorku
Wykonanie:

Cebule obierz, drobno poszatkuj, zarumień na patelni polanej oliwą. Dodaj gęsty przecier pomidorowy i chwilę razem podgrzewaj. Do miski rozbij jajka i delikatnie je wymieszaj. Dodaj do nich parmezan, porwane liście bazylii, poszatkowany szczypiorek, sól i pieprz. Do okrągłej formy (najlepiej silikonowej) wysmarowanej masłem, przerzuć cebulę z przecierem, rozłóż równomiernie i zalej masą jajeczną. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem) i zapiekaj ok. 25 minut.

Jeśli akurat w lodówce znajdziecie resztki cukinii, szparagów, szynki, czosnku, pora, a nawet ziemniaków, z powodzeniem możecie nimi nafaszerować swoje frittaty. Niech kreatywność się obudzi – kubki smakowe będą jej wdzięczne!

Czytaj także: Sycylijska caponata!

Cirio