Kolacja zaręczynowa – instrukcja obsługi. Dla faceta

Romantyczna kolacja zaręczynowa krok po kroku - instrukcja dla faceta
Romantyczna kolacja zaręczynowa krok po kroku - instrukcja dla faceta

Przedstawiam Wam „męskie” menu na zaręczynową kolację. W tej wersji chłopaki gotują, dziewczyny mówią bezwzględnie „tak!”.

Dziewczyny uwielbiają, kiedy się im gotuje. A scenariusz, w którym ukochany zaprasza do stołu, karmi, a potem się oświadcza, to skryte marzenie wielu z nas. Bardzo trudno w takiej sytuacji powiedzieć coś innego niż „tak, wyjdę za Ciebie, a teraz podaj mi proszę jeszcze jedną truskawkę”. Zatem Panowie, do kuchni marsz! Macie dwie lewe ręce? Z tymi daniami poradzicie sobie na pewno.

 Przystawka: Minicaprese w pucharkach
Minicaprese - inspiracja i zdjęcie pochodzą z: thepleasuresofthepalate.blogspot.com

Minicaprese – inspiracja i zdjęcie pochodzą z: thepleasuresofthepalate.blogspot.com

Kto nie lubi caprese? Każdy lubi. W dodatku ten klasyk włoskiej kuchni to rzecz gotowa w pięć minut. Jeśli zamiast na talerzu, podasz sałatkę w przezroczystych pucharkach, na pewno pozytywnie zaskoczysz swoją dziewczynę.

Składniki na 2 porcje:

3/4 szklanki dojrzałych pomidorków koktajlowych
3/4 szklanki małych kulek mozarelli
1/4 szklanki świeżych listków bazylii
mała szczypta płatków czerwonej papryki (zmiażdżonych)
1/2 wyciśnięty ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin)
sól morska gruboziarnista do smaku

Przygotowanie:

Zrób sos: zblenduj razem połowę listków bazylii, czosnek, oliwę i sól do smaku (możesz też po prostu posiekać listki nożem i wymieszać wszystko łyżką). W misce wymieszaj pomidorki z kulkami mozarelli, papryką i resztkami bazylii (odłóż sobie kilka listków do dekoracji). Dodaj dressing i dokładnie wymieszaj. Przełóż do pucharków (lub kieliszków do martini). Udekoruj pozostałymi listkami bazylii. Gotowe.

Danie główne: Banalnie prosty pieczony kurczak cytrynowo-rozmarynowy
Kurczak cytrynowo-rozmarynowy - przepis i foto z foodfanatic.com

Kurczak cytrynowo-rozmarynowy – przepis i foto z foodfanatic.com

Ten kurczak jest gotowy w godzinę, ale od Ciebie wymaga dosłownie kilku pewnych ruchów. W czasie, gdy marynuje się w lodówce, możesz przygotować przystawkę i deser. Gdy się piecze, nakrywasz do stołu. Podaj go z dzikim ryżem i listkami rukoli skropionymi gęstym balsamico.

Składniki na 4 porcje (lub 2 dla bardzo głodnych osób):

4 udka kurczaka ze skórą
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka rozmarynu (najlepiej świeżego, ale może być też suszony)
1 cytryna w plasterkach
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Udka kurczaka opłucz i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Umieść w naczyniu. Skrop oliwą, na każdym udku ułóż plasterek cytryny, obsyp oregano, solą i pieprzem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny, żeby się zamarynował (jeśli może tam leżeć 4 godziny, to jeszcze lepiej). Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Gdy kurczak jest zamarynowany, obsmaż go na złoto (4-5 minut z każdej strony) na patelni. Gdy udka są podsmażone, przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez 20 minut. Na koniec potrzymaj je jeszcze 5 minut w ciepłym, ale już wyłączonym piekarniku. Jedzcie!

Deser: Truskawki z czekoladą
Truskawki z czekoladą wg eatingwell.com

Truskawki z czekoladą wg eatingwell.com

Czekolada + truskawki. I znów nie trzeba dodawać nic więcej. Gotowe w 10 minut, znikają zdecydowanie szybciej.

Składniki na 1 (hihi) porcję:

2 tabliczki ciemnej czekolady najlepszej jakości
12 truskawek

 

Przygotowanie:

Umyj dokładnie truskawki, nie odcinaj ogonków.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej: połamaną umieść w misce, zagotuj wodę w garnku (tyle, żeby nie zalać miski z czekoladę), do gotującej się wody wstaw miskę i mieszaj czekoladę łyżką, aż się całkiem rozpuści. Gdy to się stanie, maczaj truskawki w czekoladzie mniej więcej do połowy. Układaj na talerzu.

TAK!!!