Lasagne bolognese

Lasagna!
Lasagna!

Dzisiaj proponuję Wam przepis na potrawę, którą bez cienia zawahania określiłabym jako „znaną i lubianą”. Któż w końcu nie lubi lazanii? Każdy lubi! Jest konkretna, bo zawiera mięso (Wasi mężczyźni też uważają, że obiad bez mięsa to nie obiad?;)), sycąca – za sprawą makaronu, a do tego nie brakuje jej nęcącego nasze zmysły smaku i aromatu soczystych włoskich pomidorów. Czego chcieć więcej?

Tradycyjne włoskie przepisy oprócz sosu pomidorowego dorzucają jeszcze sos beszamelowy. Ja jednak proponuję ten nieco tuczący element wyeliminować. Będzie lżej, szybciej, prościej, a zaręczam Wam, że w smaku nie poczujecie różnicy.

Składniki:
  • płaty makaronu na lazanię (najlepiej pełnoziarnistego)
  • 0,5 kg wołowego mięsa mielonego
  • puszka pomidorów, np. Cirio
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, np. Cirio
  • 50 dag żółtego sera
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:

Zamaczamy makaron w ciepłej wodzie na ok. 10 min (tak, żeby się nie posklejał). Surowe mięso doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie mieszamy (jeśli mamy czas możemy je tak na jakiś czas zostawić; możemy również doprawić je kilka godzin wcześniej i zostawić w lodówce). Podsmażamy na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do mięsa. Dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, bazylię i oregano. Dokładnie mieszamy. Ser trzemy na tarce.

W naczyniu żaroodpornym warstwowo układamy sos, makaron, sos, ser, sos makaron, sos, ser… Ser musi być ostatnią warstwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.

Smacznego!

Czytaj także: Włoski przysmak z krewetek

Cirio