Przekąski i desery w słoiczkach

Fot. za: jonesishungry.blogspot.com, couponingncooking.com i ohsugareventplanning.blogspot.com
Fot. za: jonesishungry.blogspot.com, couponingncooking.com i ohsugareventplanning.blogspot.com

Wyporcjowane jedzenie jest niezwykle wygodne – zarówno dla gości, jak i dla gospodarzy. Łatwo wtedy dostosować liczbę dań do liczby zaproszonych, co znacznie ułatwia państwu młodym organizację przedsięwzięcia. Goście weselni natomiast unikają dzięki temu niezręcznego momentu, kiedy zastanawiają się, czy jeszcze mogą sobie ze wspólnego stołu czegoś dołożyć, czy nie wezmą za dużo, czy dla innych wystarczy. Proste i praktyczne.

Do tego może być jeszcze efektowne i stanowić świetną ozdobę stołu. Wystarczy zrezygnować z nudnych salaterek, miseczek czy talerzyków i zastąpić je… słoiczkami. Tak, małe i poręczne słoiczki sprawdzą się w tej roli doskonale – o tym, jaką furorę robią na weselnych (i nie tylko!) przyjęciach – pisałam już nie raz. Dla większego efektu warto je jeszcze udekorować wstążeczkami, cekinami czy innymi cudeńkami. A co można w nich podać? Niemal wszystko. Oto moje propozycje.

Na słono:
Fot. za: countryliving.com

Fot. za: countryliving.com

Sałatka z kukurydzy i ciecierzycy – kukurydzę z puszki mieszamy z ugotowaną ciecierzycą, dodajemy czosnek, oliwę, sok z cytryny, oregano, pokrojony w kosteczkę ogórek i kawałki fety oraz sól i pieprz. W sam raz na rozgrzewkę zimą.

Fot. za: savvymom.ca

Fot. za: savvymom.ca

Warstwowa sałatka – w małym słoiczku kolorowe warstwy prezentować się będą pysznie i smakowicie. Wystarczy od dołu po kolei ułożyć: kwaśną śmietanę wymieszaną z miąższem awokado i sokiem z cytryny, czerwoną fasolę z puszki, cebulę, starty cheddar i pomidory.

Fot. za: evermine.com

Fot. za: evermine.com

Pesto i kozi ser – na warstwie pesto układamy kozi ser, następnie zielone oliwki, a na nich pokrojone suszone pomidory. Powtarzamy ten schemat aż do wypełnienia całego słoiczka.

Fot. za: photobucket.com

Fot. za: photobucket.com

Rillettes – ta obcobrzmiąca nazwa oznacza po prostu mięsne smarowidło do chleba, które przypomina pasztet, ale nieco różni się od niego konsystencją. Tę przystawkę można podawać z podpieczonym pieczywem zamiast (albo obok) tradycyjnie polskiego smalcu.

Czytaj także: Podwójne życie słoika

Na słodko:
Fot. za: eclecticrecipes.com

Fot. za: eclecticrecipes.com

Whiskey in a Jar – alkoholowa wariacja na temat ciasta czekoladowego. Deser zdecydowanie nie dla dzieci, gdyż w jego składzie znajdziemy whiskey. Dla efektowniejszego wyglądu warto podawać z bitą śmietaną (do której również możemy dodać nieco alkoholu).

Fot. za: cookiesandcups.com

Fot. za: cookiesandcups.com

Biszkopty z kremem pomarańczowym – nic prostszego! Przygotowujemy pyszny krem na bazie białego sera, cukru, skórki pomarańczowej i aromatu pomarańczowego, który następnie układamy w słoiczku naprzemiennie z biszkoptami.

Fot. za: pnpflowersinc.com

Fot. za: pnpflowersinc.com

Lody – zima zimą, ale lody zawsze smakują dobrze. Waniliowa, czekoladowa czy truskawkowa kulka polana pysznym sosem czy podana z owocami i zamknięta w małym słoiku kusi nie tylko oko.

Fot. za: myrecipes.com

Fot. za: myrecipes.com

Brownie – czas na klasykę w nowoczesnym wydaniu! Brownie to nic innego jak pyszne ciasto czekoladowe. Doskonale komponuje się z lodami waniliowymi, a jeszcze lepiej wygląda podane w niestandardowym słoiczku.

Słoiczki mają jeszcze tę jedną niekłamaną zaletę, że nie wymagają od nas siedzenia przy stole. Bez obaw o ubrudzenie kreacji można się nimi zajadać na stojąco. Małe porcje ponadto nie obciążają żołądka, więc naszym gościom łatwiej się będzie zebrać do tańczenia. To wybitnie sprzyja dobrej zabawie! A o to przecież na weselu chodzi.

I jak? Ślinka cieknie…