Spaghetti al tonno

Kuchnia włoska bez spaghetti? Nie ma takiej opcji!
Kuchnia włoska bez spaghetti? Nie ma takiej opcji!

I to już ostatnia część naszego włoskiego cyklu potraw dla zabieganych panien młodych… Czuję się głodna na samo wspomnienie tych wszystkich pyszności, o których pisałam – mam nadzieję, że i Wam się podobało/smakowało. A na koniec potrzebujemy chyba jakiegoś mocnego, włoskiego akcentu!

Jak Włochy, to musi być spaghetti! Bez tego ani rusz. Dla zdrowia i urody wybierzcie makaron pełnoziarnisty albo razowy – zawiera więcej błonnika, witamin (szczególnie z grupy B) i cennych składników mineralnych. W połączeniu z kwasami omega-3 zawartymi w tuńczyku i likopenem dostarczanym przez pomidory każdej chorobie stawicie niemal zbrojny opór. Do tego to przepyszne danie przygotujecie w 15 minut. Przekonane? Zatem do dzieła!

Składniki:
  • 200 g makaronu
  • puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 400 ml pomidorowej passaty, np. Salsa Rustica Cirio
  • 12 oliwek
  • oregano, tymianek
  • sól, pieprz
  • 30 dag parmezanu
  • natka pietruszki
Wykonanie:

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej patelni, na oleju. Dodać passatę, chwilę podgrzewać. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić. Dodać tuńczyka i oliwki. Wymieszać z makaronem ugotowanym al dente w lekko osolonej wodzie. Podawać na głębokich talerzach posypany parmezanem i natką pietruszki.

Zamiast zwykłej passaty możesz zastosować jeden z produktów Cirio: Sos Arrabbiata, jeśli lubisz pikantnie lub Sos Basilico, gdy wolisz łagodniejsze smaki. Wtedy wszelkim doprawianiem nie musisz już sobie zawracać głowy. To już zostało za Ciebie zrobione.

Cirio