Sycylijska caponata

Caponata. Fot. za: finedininglovers.com
Caponata. Fot. za: finedininglovers.com

Nie wiem jak Wy, ale ja, kiedy słyszę „caponata”, myślę o Alu Caponie – przecież i nazwa podobna, i włoskie korzenie… Niestety, dla dodania pikanterii nie mogę powiedzieć, że caponata była ulubioną potrawą tego światowej sławy gangstera.

Niemniej nic nie stoi na przeszkodzie, by stała się ona Waszą ulubioną potrawą. Jest przecież smaczna i szybka – tak jak lubimy najbardziej! Do tego wykorzystuje bakłażany, które teraz bez problemu kupimy, oraz przepyszne pomidory w kawałkach Cirio.

Składniki:
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ puszki włoskich pomidorów w kawałkach (np. Cirio)
  • 10 pokrojonych oliwek
  • 5 pokrojonych kaparów
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego
Wykonanie:

Bakłażan umyć, przekroić na pół wzdłuż, a następnie na plastry grubości ok. 1 cm. Cebulę i seler pokroić na plasterki, paprykę – na kawałki.

Rozgrzać oliwę na patelni, usmażyć bakłażana. Ściągnąć bakłażana z patelni i na tej samej oliwie usmażyć cebulę, paprykę i seler. Dodać pomidory i podgrzewać ok. 10 minut. Dodać ocet winny, kapary i oliwki. Podgrzać jeszcze 5 minut, dodać bakłażany, przyprawić. Dodać miód.

Prawda, że nieźle się zapowiada? W dodatku dostarcza mocy składników odżywczych, rozgrzewa w chłodne wieczory i pachnie Włochami. Może być lepiej?

Czytaj także: Bruschetta na ciepło z mozzarellą i pomidorami

Cirio