Wino w nietypowej odsłonie na letnie wesela

0
1233
wino
fot. iStock Photo

Pogoda wyjątkowo nas w tym roku rozpieszcza i lato zaczęło się właściwie w maju. Taki wakacyjno- urlopowy klimat pozwala na odrobinę szaleństwa przy ustalaniu menu weselnego. Dziś mam dla Was kilka pomysłów na zaserwowanie Waszym bliskim wina w ciekawy i niebanalny sposób.

Wino na weselu to już właściwie norma. Nie raz wspominałam Wam, że  to właśnie wybór wina był ulubionym momentem mojego męża w trakcie przygotowań do ślubu. Jeśli jednak nie czujecie się na siłach, żeby skomponować kartę win pamiętajcie, że oferowane w ramach jednej marki wina fantastycznie się uzupełniają, co z pewnością zaoszczędzi Wam wiele czasu przy ich wyborze.

Zobacz także: Rozgrzejcie swoich gości zimą!

Dziś zachęcam Was od odświeżenia spojrzenia na ten szlachetny alkohol i zaserwowania go Waszym bliskim w niestandardowej formie. Pomysłów na drinki z wykorzystaniem wina jest naprawdę mnóstwo- ja pokażę Wam dziś moje ulubione.

Hiszpańska sangria  

wino
fot. iStock Photo

Jeśli śledzicie mnie w sieci wiecie, że niedawno byłam w stolicy Katalonii na odbywającym się tam Barcelona Bridal Fashion Week. To właśnie stamtąd przywiozłam przepis na jeden z najbardziej tradycyjnych hiszpańskich drinków- owocową, lekką i orzeźwiającą sangrię. Wariacji na jej temat jest naprawdę wiele, ale ja dziś chciałam Wam zaproponować podstawową wersję. Przede wszystkim potrzebne Wam będzie czerwone wino. Najlepiej, żeby było półwytrawne, bo półsłodka i słodka wersja nie da tego wspaniałego efektu orzeźwienia. Do tego, oczywiście, owoce- 2 pomarańcze, cytryna (lub 2 limonki), jabłko i… litr soku pomarańczowego i gazowanego napoju cytrynowego dla wzmocnienia smaku cytrusów. Żeby nieco wzmocnić naszą miksturę dodajemy jeszcze szklankę rumu, garść mięty (opcjonalnie także bazylii), kostki lodu i, ewentualnie, gazowaną wodę mineralną, jeśli Waszym zdaniem sangria jest zbyt mocna. Voila. Gotowe. Ja, żeby nie rozcieńczać zbyt mocno hiszpańskiej ambrozji zamiast kostek lodu dodaję do niej zamrożone borówki, maliny i truskawki, ale to już wariacja na którą możecie nie mieć ochoty. Jedno jest pewne- jeśli zdecydujecie się podać Waszym gościom sangrie przygotujcie jej duży zapas, bo na wszystkich letnich imprezach cieszy się ona niesamowitym powodzeniem. 

Białe wino z morelami

wino
fot. iStock Photo

Kolejną propozycją, która, jestem pewna, miło zaskoczy Waszych gości jest napój z białego półwytrawnego wina z morelami- jeśli jeszcze nie próbowaliście tego połączenia to koniecznie musicie nadrobić zaległości. Nieco lżejszy od pierwszej propozycji koktail równie dobrze spełni swoją rolę, orzeźwi Waszych gości i będzie doskonałym wstępem do świetnej zabawy. Jak go wykonać? Nic prostszego! Potrzebne nam będą 4 cytryny, 3 morele, 2 szklanki wody mineralnej gazowanej, butelka wina, mięta i, oczywiście, kostki lodu. Sok z cytryn i morele pokrojone w plasterki należy połączyć z resztą składników i już. Zaskakująco prosty w przygotowaniu napój będzie cieszył Waszych gości niespotykanym smakiem- z pewnością na długo go nie zapomną!

Różowe Frose

wino
fot. iStock Photo

Zeszłoroczny hit instagrama to drink na bazie mrożonego różowego wina. Zapewni Waszym gościom nie tylko wyjątkowe doznania smakowe, ale także, a może przede wszystkim, maksymalne orzeźwienie i ochłodę w gorące popołudnia. Do jego przygotowania potrzebne będzie przede wszystkim różowe półsłodkie wino i lód- około 3 szklanek na jedną butelkę alkoholu. Mieszankę uzupełniamy, tr adycyjnie wybranymi owocami Żeby wzmocnić kolor naszego drinka proponuję truskawki, maliny, czereśnie i arbuza (oczywiście bez pestek 🙂 ). Teraz wystarczy wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmiksować i gotowe! Gwarantuję Wam, że goście będą zaskoczeni i szczęśliwi, że w upalne letnie noce zapewniliście im przepyszny drink, który nie tylko pomaga się wyluzować, ale także przyjemnie chłodzi. 

Materiał sponsorowany przez markę Oak View