Włoski przysmak z krewetek

Kto powiedział, że wykwintna kuchnia musi być droga i czasochłonna? Albo że zarezerwowana jest tylko dla wybitnych szefów kuchni? Dzisiaj chcę Wam pokazać, jak w szybki i prosty sposób możesz zaserwować sobie i bliskim odrobinę luksusu. Oczywiście – jak w całej serii z Cirio – w pomidorowej odsłonie.

Składniki:
  • 10 dkg mrożonych krewetek
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego, np. Cirio
  • 2-3 krople sosu tabasco (chyba że lubicie naprawdę ostre dania, to więcej)
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • zielona sałata (dla dekoracji)
Wykonanie:

Jogurt wymieszać z przecierem, tabasco, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Krewetki opłukać w wodzie (jeśli trzeba, to oczyścić z głów i ogonków). Ugotować w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną, ułożyć w czarkach wyłożonych liśćmi sałaty i polać sosem.

Prosta sprawa.

Pamiętacie o tym, że krewetki zaliczane są do afrodyzjaków? W połączeniu z pachnącym pomidorami sosem jeszcze bardziej pobudzają zmysły. Bez wątpienia to strzał w dziesiątkę na romantyczny wieczór po aktywnym i zabieganym dniu.

Spróbujcie!

Czytaj także: Lasagne bolognese

Cirio