Włoskie i zdrowe dania dla zabieganej panny młodej

Czy jesteście tuż przed ślubem, zabiegane, w ferworze weselnych przygotowań, czy zostałyście już właśnie „młodymi żonami” – mam dla Was coś specjalnego. Coś, co z jednej strony pozwoli Wam zaoszczędzić mnóstwo czasu, a z drugiej zapunktować u (przyszłego) małżonka (a kto wie, może nawet i u teściowej). Brzmi nieźle, prawda? A to dopiero początek!

Ponieważ uwielbiam włoską kuchnię, przygotowałam dla Was z firmą Cirio serię przepisów na pyszne i proste włoskie dania. Z czego jak z czego, ale to właśnie z dobrej kuchni i niesłychanej rodzinności Włosi słyną. I nie da się ukryć, że te dwa elementy to recepta na dobrze spędzony czas… co tam czas – życie :) A przecież wszystkim nam o to chodzi.

Od jutra codziennie przez siedem dni będę publikować jeden przepis na danie:
– którym jednocześnie zachwycicie najbliższych,
– którego zrobienie nie zajmie Wam dużo czasu,
– a które dodatkowo doda wszystkim zdrowia i energii.
Niewątpliwie każda żona powinna mieć kilka takich w zanadrzu. Najwyższy czas zacząć ich gromadzenie!

Szczególnie warte uwagi w tej kwestii są właśnie pomidory. Wyobraźcie sobie te piękne, pachnące, rozgrzane włoskim słońcem… Prócz tego, że wybornie smakują i dają kulinarnie szerokie pole do popisu, stanowią przede wszystkim fenomenalne źródło antyutleniaczy, witamin i składników mineralnych. Słyną szczególnie z likopenu – niezrównanego w starciu z komórkami nowotworowymi. Zdradzę Wam tu pewien sekret: im produkt bardziej przetworzony, tym likopen jest łatwiej przyswajalny przez organizm. Więc o ile chrupiące pomidory są po prostu pyszne, o tyle wszelkie przeciery, sosy i koncentraty to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Warto o tym pamiętać w czasie stresujących przygotowań do ślubu, gdy komponujemy swoją dietę, tak by dostarczała nam niezbędnych witamin i składników mineralnych. Warto mieć to na uwadze także… po ślubie. Żeby ten wspólny, rodzinny, dobrze spędzony czas trwał jak najdłużej!

To jak? Ruszamy na eksplorację włoskiej kuchni?

Cirio

Dzień pierwszy: Sycylijska caponata
Dzień drugi: Włoski przysmak z krewetek
Dzień trzeci: Bruschetta na ciepło z pomidorami i mozzarellą
Dzień czwarty: Frittata z pomidorami, cebulą i bazylią
Dzień piąty: Lasagne bolognese
Dzień szósty: Minestrone – nie tylko na chłodniejsze dni
Dzień siódmy: Spaghetti al tonno