„Włoskie” zaręczyny w środku zimy – podpowiedzi dla faceta

Okres Bożego Narodzenia i sylwestra to idealny czas na zaręczyny. Nie dość, że panuje wtedy wyjątkowy klimat, to jeszcze łatwo zapamiętać datę. W takich okolicznościach szanse, że wybranka Twojego serca powiedzie nie, drastycznie maleją, a Ty nie będziesz musiał się martwić, że zapomnisz o rocznicy.

Już niedługo spadnie pierwszy śnieg (czekam z niecierpliwością!) i nastanie cudowna atmosfera, sprzyjająca niezapomnianym zaręczynom. Wiecie, co mam na myśli… śnieg, światełka, dziecięca radość… bajka! Jednak same oświadczyny, choć wzbogacone zimową aurą, to za mało! Panowie, zadbajcie o to, aby narzeczona po chwili emocji na mrozie mogła się rozgrzać i przygotujcie coś specjalnego… do jedzenia. I to najlepiej w odpowiedniej oprawie. Proponuję kuchnię włoską, bo nic tak nie rozgrzewa jak tamtejsze słońce, a do tego potrawy są szybkie w przygotowaniu i bogate w afrodyzjaki 😉

Fot. za: classygirlswearpearls.com i buzzfeed.com

Fot. za: classygirlswearpearls.com i buzzfeed.com

Aby wprowadzić klimat małej włoskiej restauracji jak z porządnej komedii romantycznej, warto zadbać o detale takie jak podkładka, ładna zastawa w odpowiednim stylu oraz rośliny i świece. Zobaczcie, drodzy Panowie, jak to może wyglądać i do czego należy dążyć, gdy chcecie olśnić swoją – miejmy nadzieję – przyszłą narzeczoną:

Fot. za: somethingturquoise.com

Fot. za: somethingturquoise.com

Fot. za: ruffledblog.com i elizabethannedesigns.com

Fot. za: ruffledblog.com i elizabethannedesigns.com

O tej porze roku nie zaszkodzi również dodać elementy świąteczne. Oczywiście takie, które będą współgrały z całością. Idealnie sprawdzą się światełka w formie łańcucha z kul lub serduszek oraz świece w połączeniu z żurawiną i rozmarynem, które przy okazji zagwarantują charakterystyczny ziołowy zapach, pięknie komponujący się z podawanymi potrawami.

Fot. za: renelinjer.com i feastie.com

Fot. za: renelinjer.com i feastie.com

Bardzo pięknie, wyjątkowo romantycznie, ale przede wszystkim – do zrobienia! Nie zrażajcie się, w końcu to jest właśnie TA okazja, w której należy się postarać.

A teraz najważniejsze – potrawy, które zdobędą serce Waszej przyszłej narzeczonej!

Proponuję aż cztery wspaniałe, aromatyczne, ale nietrudne do wykonania makaronowe opcje pełne włoskiego słońca i afrodyzjaków.

Linguine z pesto z cytrusów, kaparami i aromatycznymi przyprawami

To przepyszny, orzeźwiający, niskokaloryczny pomysł na oryginalne danie. Smak cytrusów i wybijający się wytrawny aromat kaparów podkreśli wyjątkowy nastrój tego wieczoru. Kapary to także znany afrodyzjak, jeden z najsilniejszych. Mają też inne zalety: zaostrzają apetyt, wspomagają proces trawienia, łagodzą objawy ze strony wątroby i jelit.

Składniki:

  • makaron Linguine (firmy Agnesi)
  • 3 pomarańcze
  • 80 g obranych migdałów
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 50 g kaparów
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • mięta
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Umyj i zetrzyj skórkę z pomarańczy. Do skórki dodaj kapary (wcześniej można je przepłukać z zalewy), migdały, orzechy, po kilka liści bazylii i mięty, odrobinę soli i pieprzu oraz dwie łyżki oliwy. Wszystko to zmiksuj do konsystencji pesto. W tym czasie ugotuj makaron. Na koniec wystarczy połączyć pesto z makaronem w dużym garnku. Makaron wyłożyć na talerz i ozdobić listkiem bazylii i kawałkiem ładnie wyciętej pomarańczy.

W dodatkowym wariancie możemy wkomponować także kawałki łososia, który bardzo dobrze czuje się w towarzystwie cytrusów i kaparów, a także dodać odrobinę chili, które także jest znanym afrodyzjakiem.

Podajemy danie z wytrawnym schłodzonym winem.

Makaron z krewetkami i szpinakiem

Tym daniem oczarujesz ukochaną, zwłaszcza jeśli jest wielbicielką szpinaku i krewetek. To one odgrywają w nim główną rolę. Zawierają cynk, fosfor, potas i magnez, mają wyrafinowany smak i kształt. Jak i inne owoce morza, są uznawane za afrodyzjak. Niebo w ustach!

Składniki:

  • 10 dużych krewetek
  • 200 g makaronu Taglioni (może być również Tagiatelle lub Papardelle z linii Festaiola)
  • 4 suszone pomidory
  • pół opakowania liści szpinaku (świeży lub mrożony)
  • suszone pomidory – ok. 6 sztuk
  • 150 g śmietanki 30%
  • oliwa
  • pieprz i sól do smaku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka masła
  • natka pietruszki
  • parmezan

Przygotowanie:

Wstaw makaron do gotowania w dużej ilości osolonej wody i gotuj według wskazań na opakowaniu (al dente). Krewetki rozmroź, oczyść, umyj i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć szpinak, pokrojone w paski suszone pomidory i drobno pokrojony czosnek. Smaż, aż świeży szpinak zredukuje swoją objętość (mrożony smażymy dłużej – aż całkowicie pozbędziemy się wody). Następnie przesuń szpinak na brzeg patelni, a na środek wrzuć masło, krewetki i smaż ok. 3 minut. Dodaj śmietankę i przez kilka minut duś wszystko na wolnym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje. Następnie dodaj słodką paprykę. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki, a całość wymieszaj na patelni z ugotowanym makaronem. Na talerzu posyp wiórkami parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron z łososiem i kaparami

I znów mamy kapary, a dodatkowo – łososia! Czy wiesz, że ryby to nie tylko zdrowie na talerzu, ale także silny afrodyzjak? Więc do dzieła!

Składniki:

  • makaron Tagiatelle lub Papardelle (najlepiej Agnesi z linii Festaiola)
  • śmietana słodka 30%
  • starta skórka cytrynowa
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 łyżeczka posiekanych kaparów
  • posiekany koperek lub natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotuj według przepisu na opakowaniu (al dente). Na patelni, na wolnym ogniu podgrzej oliwę z oliwek, dodaj startą skórkę cytrynową, kapary oraz posiekany koperek lub natkę pietruszki. Gdy sos zgęstnieje, dodaj pokrojonego w paseczki wędzonego łososia. Po podgrzaniu zdejmij patelnię z kuchenki. Do sosu wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj. Danie posyp świeżo mielonym pieprzem i oczekuj samych komplementów!

Spaghetti z małżami w białym winie

O tym, że owoce morza – szczególnie małże i ostrygi – są silnym afrodyzjakiem, świadczy nie tylko wysoka zawartość cynku i selenu, które uważane są za pierwiastki miłości, lecz także (a może i przede wszystkim) ich wygląd, który nieodzownie kojarzy się z seksem. W dodatku luksusowe połączenie małż i wina – tak jak kawioru z szampanem – podkreśli wyjątkowość tego wieczoru.

Składniki:

  • spaghetti (polecam firmy Agnesi)
  • 1 kg świeżych małży w muszlach
  • 250 ml wytrawnego białego wina typu riesling
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Małże należy najpierw namoczyć przez ok 20 minut w zimnej wodzie, a następnie dokładnie umyć szczoteczką muszle. Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i zostawić jeszcze pod przykryciem na 2 minuty, a następnie odcedzić.

W tym samym czasie przygotujemy resztę składników. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy pokrojony czosnek i szalotki, tak by się przeszkliły. Następnie dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sól i pieprz do smaku. Do tak przygotowanej zaprawy dodajemy małże, przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy przez ok 5-7 minut. Aby wszystkie muszle się otworzyły, możemy co chwilę delikatnie potrząsać patelnią.

Na koniec dodajemy makaron do składników na patelni, delikatnie mieszając, aby nie uszkodzić muszli. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Także to danie najlepiej podawać z białym wytrawnym winem.

I jak? Bardzo włosko i bardzo romantycznie?
Wpis powstał we współpracy z producentem włoskich makaronów – marką Agnesi. Szczególnie zachęcam do wykorzystania w proponowanych przeze mnie potrawach wyjątkowych makaronów jajecznych o pysznym domowym smaku z linii Festaiola. Do wyboru pięć rodzajów wstążek o różnej grubości:

Więcej inspiracji szukaj na www.agnesi-polska.pl